JeToTak.sk - úvodná stránka

Výber z blogov

Koniec liberálneho prešľapovania

Ľudia sa rozhodujú medzi kritikou a odchodom (voice vs. exit), poznamenal známy ekonóm Albert O. Hirschman. Rozhodnutie o brexite bolo ...

[Joachim Becker]

Simon Theur: TTIP, jeho víťazi a porazení

Únik dôverných dokumentov z rokovaní o Dohode o transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) v pondelok 25. apríla potvrdil ...

[Kriteko]

Čo môžeme spraviť pre lepšiu Európu

DiEM25, hnutie za skutočnú demokraciu v EÚ, ktoré založil Yanis Varoufakis a signatármi sú i také osobnosti ako Noam Chomsky, Slavoj ...

[Alena Krempaská]

Svätý žalúdok

Kríza žánru | Editorial | Martin Kasarda | 10.07.2014

_ma_small

Nikdy sme nemali tak plné taniere, ako dnes. Nikdy sme tak zasvätene nehovorili o jedle. Z jedla sa stal kult, medializácia kuchárskych receptov sa povyšuje na inteligentnú zábavu a kuchári, slovníkom nie nepodobným hokejistom, sa celebritizujú. Nevaríme preto, aby sme jedli, ale preto, aby sme to ukazovali?

Na svete trpí podľa Organizácie spojených národov približne 890 miliónov ľudí podvýživou, vyše 1 a pol miliardy má nadváhu  a 593 miliónov z toho je obéznych.

Množstvo kuchárskych kníh, časopiseckých morfondírovaní nad jedlom, kulinárskych relácií v televíziách, vyjadrení celebritít k tomu, čo majú na tanieri pôsobí ako mediálny smog, ktorému sa nedokážeme vyhnúť. Varí sa v ranných televíznych šou, varenie alebo honosnejšie gastronómia a kulinárstvo sú súčasťou farebných magazínov i lacných bulvárnych klebetníkov. Životný štýl spojený s haute cousine, Michelinovské hviezdičky za to, že niekto vie urobiť geniálne chutnú cibuľu plnenú sviňami odhalenými lanýžmi, ale aj nízkonákladové tipy, čo sa dá vyčarovať z poloprázdnej chladničky pripomínajúce poslednú večeru s prostým vínom a chlebom. Virtuálna realita  dnešného medializovania jedla pripomína lukulské hody dekadentného Ríma. A to ani nehovoríme o nastoľovaní agendy potravinárskymi firmami o tom, čo je dnes zdravé jesť, lebo to práve vyrábajú či producentmi cukrových tabletiek nazvaných výživové doplnky, ktoré sa tvária ako lieky a presviedčajú nás o tom, ako dôležité je doplniť si do stravy zinok či hliník. Pochrúmajte lyžičku, ak sa cítite bez hliníka zle.

Informačný terorizmus kulinárskych guru je desivo manipulatívny. Ak nie ste informovaný konzument, ktorý si vyberá biopotraviny, nakupuje tie pravé módne odrody špargle, ak nejete ostentatívne brokolicu a nezapíjate ju kaukazským kefírom či aspoň žinčicou, ste dnes menejcenný. Ak nie ste zručným kuchárom, ktorého hoby je upiecť kačicu na grile podľa receptu očovskej babičky spred dvoch storočí či ak si nenavaríte vlastný šípkový džem, máte v spoločnosti problém. Ak televízna tvár nepovie, že svoj voľný čas rada trávi v kuchyni a jej špeciality sú mŕtve morské chrobáky, či kus uhorky zabalenej v studenej ryži a riasach, tak je ostrakizovaná v spoločnosti, ako ktosi, kto nevie, čo je život.

Teror mediálnej gastronómie spôsobuje, že sa stávame ľuďmi, ktorí si majú vychutnať život ústami, nosom, očami. Duchovno ustúpilo, respektíve existenciálne prežívanie sa zmenilo na intenzívne krátkodobé povrchné zážitky. Namiesto toho, aby sme premýšľali, trávime. Výsledok myslenia netušíme, preto sa ho bojíme, výsledok trávenia poznáme.

Jedlo sa stalo zmyselným, ba často zmyselnejším, než sexualita. Možno je to starnutím populácie, veď predsa v tej päťdesiatke o ten sex každý deň až tak nejde, zato dať si fritované jarné cibuľky, hašé z hrášku, ikry modrého sumca a zapiť to lahodným rizlingom a ako dezertík panacottu s bourbon vanilkou a slamové víno... to je život. Skutočne je?

Jedlo vo vyspelých krajinách už nie je potrebou na prežitie. Jeho cena na prežitie je banálna, nadprodukcia vo vyspelých krajinách je obrovská. Podľa The Economist utratíme vo vyspelých krajinách (áno, aj Slovensko je vyspelá krajina), približne 10 – 20% príjmov na stravu (V USA najmenej - 7%). V najchudobnejších krajinách ako Somálsko či Kamerun minú na stravu až 50% svojho mesačného príjmu. Ale zato radi na jedlo okázalo míňame a bez problémov si dopriavame obedy a večere v cene, za ktorú by ste nakŕmili pol školy v Keni. Mohli by sa mať aj oni lepšie, keby sme neboli tak závislí na predvádzaní sa? Pretože to, že hlavnou úlohou v mnohých diskusiách – vrátane sociálne sieťovských – sa stalo jedlo, kde si čo dať, kde čo dobré varia, ako spraviť to či onô tak, aby to bolo šik, chutné, pravé a originálne. O stravu už dlhodobo nebojujeme, stravou však bojujeme za svoj status kohosi, kto vie, čo je dolce vita.

Medializovanie jedla je zároveň posunom od zásadných, dôležitých myšlienok konštruovania tohto sveta k absolútnej banalizácii. Súboj kuchárov o to, kto lepšie spracuje kus roštenky sa stal dôležitejší, ako súboj koncepcií o riadení spoločnosti. Jedlo na obrázku, nastriekané lesklým olejom od foodstylistu, priťahuje pozornosť viac, než absurdná situácia na súdoch či financovanie cirkví štátom z našich daní. Návšteva politikov riadiacich svet sa premieňa na prehľad toho, čo bolo na slávnostnú večeru a niekoľko fráz k tomu.

Prázdny žalúdok nahradila prázdnota zmyslu života, voľný čas, ktorý máme k dispozícii je voľačo, čoho sa nesmierne bojíme a vypĺňame si ho banalitami, ako je hovorenie o strave, vyhľadávanie potravy a presviedčanie okolia, že práve toto poznanie je dôležité. Zmyslovosť však nie je zmysel. Okamžitý zážitok chuťových pohárikov je mocnejší, nahrádza strach zo života, ktorý žijeme.

Bookmark and Share

Hodnotenie

8

Tento článok zatiaľ hodnotilo 160 čitateľov

Ako funguje hodnotenie článkov?

Odporúčame

Video

Varoufakis: Capitalism will eat democracy unless we speak up vačší format, videoarchív


Fotoreport

Výstava v átriu

Čoskoro otvoríme našu fotogalériu.

Occupy Wall Street
Occupy Wall Street 5 Occupy Wall Street 4 Occupy Wall Street 3 Occupy Wall Street 2 Occupy Wall Street 1
Kreacionistické múzeum Petersburg (5) Kreacionistické múzeum Petersburg (4) Kreacionistické múzeum Petersburg (3) Kreacionistické múzeum Petersburg (2) Kreacionistické múzeum Petersburg (1)

Copyright © 2007 - 2016 jeToTak.sk. Všetky práva vyhradené. ISSN 1337-8872

Využívame spravodajstvo z databázy ČTK, ktorej obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie, či ďalšie sprístupňovanie tohoto obsahu či jeho častí verejnosti,
a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK výslovne zakázané. Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené.
Materiály agentury AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované alebo redistribuované.

Design by MONOGRAM and Maroš Schmidt, Technology by MONOGRAM – TYPO3 Specialist