JeToTak.sk - úvodná stránka

Výber z blogov

CETA – Pyrrhovo víťazstvo

Európska komisia nakoniec pretlačila dohodu CETA napriek veľkým výhradám viacerých vlád a napriek silným sociálnym protestom. O sile ...

[Joachim Becker]

Propaganda sú tí druhí

V roku 1953 vypukli v bývalom východnom Nemecku nepokoje. Bertolt Brecht ako reakciu napísal báseň Riešenie. Vedenie krajiny lamentovalo, ...

[Richard Filčák]

Odporovať Číne je strategický záujem Slovenska

Čína nie je a ani tak skoro (ak vôbec) nebude najväčšia ekonomika sveta, Európska Únia je. Kto to nevie nerozumie ekonómii ani politike. ...

[Peter Weisenbacher]

Chcete pribrať? Pite kolu bez cukru

Kríza žánru | Zdravo | Ľuboš Dojčan | 20.04.2010



Sukralóza je najnovší hit medzi umelými sladidlami. Patrí je viacero prvenstiev. Prvé, je najsladšia—až šešťstokrát sladšia než cukor, trikrát sladšia než aspartám a dvakrát sladšia než sacharín.

 Druhé, chuťou najviac pripomína cukor. A tretie, je najstabilnejšia za rôznych teplotných a pH podmienok. Preto sa ako jedno z mála umelých sladidiel hodí aj do tepelne upravovaných trvanlivých.

Nečudo, že potravinársky priemysel sa do sukralózy hneď zaľúbil. Až tak, že krátko po svojom uvedení na trh USA v roku 1999 sukralóza vytlačila ostatné umelé sladidlá a získala dominantný, až 62% podiel na trhu. Európska únia sukralózu odklepla v roku 2004 pod kódom E955.

Dnes sukralóza osládza život ľuďom vo viac než 80 krajinách sveta. Nájdete ju vo viac než 4 500 potravinárskych výrobkoch, najmä v cukrovinkách a nealko nápojoch. Nechýbajú medzi nimi výrobky najrenomovanejších značiek a dám krk na to, že sa nachádza aj vo vašej obľúbenej žuvačke či nealko nápoji bez cukru. Často sa pritom kombinuje s inými sladidlami ako sú aspartám, acesulfám potassium a isoglukóza. Sukralóza je tiež základom Splendy — novej náhražky cukru, ktorá sa marketuje so sloganom “Vyrobená z cukru, chutí ako cukor!”

Zdalo by sa, že je všetko v poriadku. Lenže nie je.

Už spôsob, ako sukralóza prišla na svet, je desivý. Objavil ju v roku 1976 náhodou indický doktorant Shashikant Phadnis, keď v jednom londýnskom laboratórií vyvíjal nový insekticíd. Áno, čítate správne—dnes najrozšírenejšíe umelé sladidlo na svete malo byť pôvodne prípravkom na hubenie hmyzu!

Shashikant počas exeprimentu nakvapkal chlórovú substanciu na cukor. Jeho mentor Leslie Hough ho požiadal, aby novú látku otestoval. Lenže nováčik Shashikant namiesto „test it“ rozumel „taste it“. Poslúchol teda svojho mentora a novú substanciu ochutnal. Na veľké počudovanie zistil, že látka je sladká—veľmi sladklá.

Obaja výskumníci hneď pochopili komerčný potenciál svojho vynálezu a predali ho jednému z najväčších výrobcov cukru na svete, britskej korporácii Tyte & Lyle. Tej trvalo viac než dvadsať rokov, kým presvedčila americký Federálny úrad pre kontrolu liečiv, aby sukralózu schválil do obehu.

Niet divu, že to trvalo tak dlho.

Po chemickej stránke je totiž sukralóza chlórom obohatený uhľovodík. Patrí teda do tej istej triedy chemikálií, ako niektoré nebezpečné a dávno zakázané insektidídy a herbicídy. Za všetky spomeňme Heptachlor, DDT a Chlordane. Ten prvý bol zakázaný v roku 1962, druhý v roku 1972 a tretí v roku 1988.

Ako je teda možné, že regulátori osemdesiatich krajín sveta dospeli k názoru, že sukralóza je bezpečná a potravinársky priemysel ňou už vyše desať rokov beztrestne otravuje milióny spotrebiteľov?

Nuž, biznis je biznis. Ročný obrat priemyslu umelých sladidiel sa blíži dvom miliardám dolárov. A predstavte si, že máte patent na výrobok, ktorý vám zaručí 62 percentný podiel na tomto trhu. Pokušenie je priveľké.

Umelé sladidlá nie sú vôbec také bezpečné, ako tvrdia nálepky a potravinárska propaganda. Opak je pravdou—sú to všetko smrteľné, v malých dávkach pôsobiace a pritom oficiálne schválené jedy.

Na marketingovom slogane sukralózy je pravdivé len to, že sa vyrába z cukru. Ale ako, preboha! Zoberú molekulu cukru a pridajú k nej chlór. Áno, chlór—ten istý chlór, ktorý používate na dezinfekciu vašej toaletnej misy. Ten chlór, ktorý je v plynnom skupenstve taký jedovatý, že sa používa do chemických zbraní.

Sukralóza bola schválená bez toho, aby sa dlhodobo testovala na ľuďoch. Nemáme ani potuchy, aké negatívne účinky môže mať jej dlhodobá konzumácia na ľudský organizmus. Vieme však to, že naše telo nie je schopné metabolizovať chlórom obohatené uhľovodíky. Keď ich raz zjeme, tak ostatnú v našom tele—navždy. A vieme aj to, že chemickí „bratranci“ sukralózy ako Heptachlor, DDT a Chlordane spôsobujú rakovinu, defekty nenarodeného plodu a tiež rozsiahle a trvalé poškodenie interných orgánov, najmä pečene a obličiek.

Výskumníci z Duke Univerzity dvanásť mesiacov dávali laboratórnym myšiam sukralózu. Výsledok? Množstvo „dobrých” baktérií v črevnom trakte myší pokleslo o 50 percent. Narušila sa im pH rovnováha tráviacho systému. A čo je najšokujúcejšie—myši od sukralózy strašne pribrali.

Pricházajú už aj prvé správy od ľudí, ktorí sukralózu pravidelne konzumovali. Zoznam spozorovaných vedľajších účinkov je dlhý a okrem iného obsahuje nadúvanie, bolesti brucha, plynnatosť, nevoľnosť, pálenie záhy, hnačku, migrény, poruchy zraku, arytmiu srdca, depresie, úzkosť a záchvaty panického strachu, pocity bezprizornosti, bolesti kĺbov, najmä kolien, a závrate.

Ak trpíte niektorým z vyššieuedených symptómov, vysaďte potraviny obsahujúce umelé sladidlá na šesťdesiat dní. Ak sa symptómy stratia, máte takmer zaručenú istotu, čo ich spôsobovalo. Pre úplnú istotu obnovte ich konzumácie znovu na tridsať dní. Ak sa niektorý zo symptómov objaví znova, vaša istota bude sto percentná.

Zhrnuté a podčiarknuté—potravinársky priemysel tvrdí, že umelé sladidlá sú bezpečné. Neverte tomu ani na sekundu. Sú to človekom vyrobené jedy, od ktorých ochoriete a priberiete. Preto sa všetkým výrobkom, ktoré ich obsahujú, vyhnite veľkým oblúkom.

 

 

 

Autor je filmwalker

 

www.filmwalker.eu

www.linkedin.com/in/filmwalkerlubosdojcan

www.facebook.com/filmwalker.lubos.dojcan

Bookmark and Share

Hodnotenie

6

Tento článok zatiaľ hodnotilo 227 čitateľov

Ako funguje hodnotenie článkov?

Diskusia

Naposledy pridaný: 21.05.2014 (normálny)

Diskusia k článku obsahuje 43 príspevkov


Odporúčame

Video

Čo s utečencami? vačší format, videoarchív


Fotoreport

Výstava v átriu

Čoskoro otvoríme našu fotogalériu.

Occupy Wall Street
Occupy Wall Street 5 Occupy Wall Street 4 Occupy Wall Street 3 Occupy Wall Street 2 Occupy Wall Street 1
Kreacionistické múzeum Petersburg (5) Kreacionistické múzeum Petersburg (4) Kreacionistické múzeum Petersburg (3) Kreacionistické múzeum Petersburg (2) Kreacionistické múzeum Petersburg (1)

Copyright © 2007 - 2016 jeToTak.sk. Všetky práva vyhradené. ISSN 1337-8872

Využívame spravodajstvo z databázy ČTK, ktorej obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie, či ďalšie sprístupňovanie tohoto obsahu či jeho častí verejnosti,
a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK výslovne zakázané. Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené.
Materiály agentury AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované alebo redistribuované.

Design by MONOGRAM and Maroš Schmidt, Technology by MONOGRAM – TYPO3 Specialist